Virolainen perinnejoulujuhla Pärimuslik jõulupuu 16.12

Pirkanmaan Tuglas-seura kutsuu virolaiseen perinnejoulujuhlaan, joka on lahja 100-vuotialle Virolle!

Ohjelmassa:
Kansanmuusikot Leana & Hartwin Saarenmaalta
Vanhan ajan joululeikit
Kauniit joululaulut virolaisen sekakuoron esittämänä
Joulupukki vierailee
Yhteinen joulupöytä

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksut:
Lapset 10€ (sis. karkkipussin joulupukin säkissä), aikuiset 15€, perhelippu 35€. Ilmoittautuminen 25.11 mennessä pirkanmaa@tuglas.fi. Ennakkomaksu.
Lisätieto: pirkanmaa@tuglas.fi ja 0401788276

Tapahtuman toteutumisessa on auttanut Viron valtion Maanmiehet-ohjelma sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Porin Vingerpussid -kansantanssiryhmä Sugrifestilla

Suomenvirolaisten kansantanssiryhmä Vingerpussid esiintyy la 21.10 klo 13.30 ja 15.30 Monitoimitalossa 13, Satakunnankatu 13, Tampere (4. krs).

Vingerpussid on Satakunnassa asuvien suomenvirolaisten kansantanssiryhmä, jonka tanssijoita yhdistää rakkaus tanssiin. Heidän sekaryhmässä on kaikenikäisiä – niin miehiä, naisia kuin lapsia. Tavoitteena on pitää elossa viron kansantanssia sekä viron kieltä. Ryhmän ohjaaja on Heli Vija.

Samana päivänä kl 12-16 Monitoimitalossa järjestetään myös Sugrifest -markkinat. Monitoimitalon neljäs kerros täyttyy suomalais-ugrilaisesta markkinatunnelmasta. Käsitöitä, kirjoja, makkaroita, leivonnaisia, levyjä, arpajaiset ja yhdistysten esittelyä. Ks. koko Sugrifestin ohjelma.

TAAVI PETERSON: fantasiaretki 1970- ja 1980-luvun virolaiseen rock musiikkiin la 14.10 klo 19

LOKAKUU ON VIRO-KUU!

14.10 klo 19 alkaen gastropubissa Kievari Kahdet Kasvot, Kauppakatu 14, Tampere

Viron „Idolsin“ tähti TAAVI PETERSON esittää 1970- ja 1980- luvun virolaista rock-musiikkia, mm. legendaaristen Urmas Alenderin (rockyhtye RUJA) ja Jaak Joalan musiikkia

Kievarin ruokalistalla 14.10 virolaista ruokaa ja hanasta virtaa virolaisia käsityöolueita

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Lisätietoa tapahtumasta: pirkanmaa@tuglas.fi, puh. 040-1788276 ja Pirkanmaan Tuglas-seuran FB-sivuilla https://www.facebook.com/pirkanmaantuglas/

Tampere juhannusviikon Vikerraadion Huvitaja -ohjelmassa

Viron Vikerraadion ”Huvitaja” aamuohjelma tekee juhannusviikolla erityislähetyksiä Suomesta, Suomessa asuvista virolaisista sekä suomalaisista Viro-ystävistä. Suoralähetykset ovat kuunneltavissa 19.-23.6 päivittäin klo 10.05 alkaen osoitteessa http://otse.err.ee/k/vikerraadio

20.6 lähetys käsittelee Tamperetta ja kaupungin kulttuurituottajan Riho Laurisaaren lisäksi, joka tutustuttaa radiokuuntelijat Tampereeseen, tamperelaisiin ja kulttuurikesäämme, mukana on myös muutama seuramme jäsen kertomassa elämästään Suomessa/Tampereella. Lähetykset ovat kuunneltavissa myös jälkikäteen. Hauskaa kuuntelemista!

Martin markkinat Tampereella 8.-9.4.2017

FB sündmus

Suomen suurin Viro-tapahtuma Martin markkinat järjestetään huhtikuussa ensimmäistä kertaa Tampereella.

Pakkahuoneella 8.–9. huhtikuuta järjestettävien markkinoiden ytimessä ovat virolainen käsityö ja design. Tuotteitaan myyvät virolaiset pienyritykset, tuotevalikoimassa on niin nahka-, lasi-, keramiikka- kuin puutuotteitakin. Mukana on koruja, saippuoita ja kynttilöitä, myös luonnonmukaisesti valmistetut tuotteet ovat markkinoilla vahvasti edustettuna. Tarjolla on myös virolaista kirjallisuutta sekä virolaisia herkkuja.

Viikonlopun aikana Klubin lavalle nousevat keskustelemaan tamperelaiset ja virolaiset tunnetut henkilöt. Oppiiko Simo Frangén viroa? Voisiko virolainen verimakkara voittaa makutestissä mustanmakkaran? Keskustelemassa ovat muun muassa muusikot Heikki Salo ja Helin-Mari Arder, lastenkirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola ja Kristiina Kass. Valkokankaalla uudessa dokumenttisarjassa näemme muun muassa Tarja Halosen, Miina Äkkijyrkän, Mark Soosaaren ja Jaan Kaplinskin. Lapsille esiintyy ympäri maailmaa kiertävä klovniduo Piip ja Tuut.

Lauantai-päivän päätteeksi Klubin lavalla konsertoi virolainen jazz-laulaja Helin-Mari Arder.

Martin markkinoille on vapaa pääsy!

Katso lisätietoja markkonoiden nettisivuilta

Ja tietysti Facebookissa!

Vestlusklubi 15.3: Hiidenmaalaiset ja hiidenmaan murre

 

Hiiu keel

Aika: ke 15.3 klo 16.30

Paikka: Suvantokatu 13, 2. krs

Juhlimme äidinkielen päivää keskustelemalla vestlusklubissa Hiidenmaasta ja hiidenmaan murteesta. Aiheesta tulee meille kertomaan aito hiidenmaalainen ja Tuglas-seuran työntekijä Järvi Lipasti. Järvi on kirjoittanut mm. aapisen hiiun murteella.

Emakeelepäevaga seoses on seekord teemaks Hiiumaa ja hiiu keel. Külla tuleb Järvi Lipasti, kes tutvustab saart, selle inimesi ja möödunud aastal ilmunud hiiu keele aabitsat.

Tervetuloa keskustelemaan! Tere tulemast vestlema!

15.2 Metsossa: Peeter Päll Viron paikannimistä

 

Untitled

Aika: 15.2 klo 17-18

Paikka: Pääkirjasto Metson Kuusi-sali

Helmikuussa vietetään Suomessa virolaisen kirjallisuuden viikkoa.
Tampereen pääkirjasto Metsossa esiintyy keskiviikkona 15. helmikuuta kello 17 kielitieteilijä Peeter Päll. Haastattelee Riho Laurisaar. Vuonna 2016 Pällin johdolla ilmestyi jättiteos Viron paikannimistä. Suomen ja viron nimillä ja nimien käytöllä on paljon yhteistä, mutta luonnollisesti myös eroja.